شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر بهرهوری نیروی انسانی در راستای اهداف استراتژیک سازمان (مطالعه موردی: دانشگاه صنعتی سجاد) (1395) / دادجو ، شایان، نویسنده
شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر بهرهوری نیروی انسانی در راستای اهداف استراتژیک سازمان (مطالعه موردی: دانشگاه صنعتی سجاد)
تکرار نام مولف :
شایان دادجو
سال نشر :
1395
یادداشت
چکیده
با توجه به اهمیت نیروی انسانی به عنوان مهمترین منبع استراتژیک در یک سازمان و نقش وی در تحقق اهداف سازمانی، ارتقاء بهره¬وری کارکنان یکی از مهمترین دغدغه¬های مدیران است. در این بین دانشگاه¬ها به عنوان مراکز پرورش نیروی انسانی توانمند و متخصص که نیروی انسانی اصلیترین منابع آنها میباشد، از اهمیت بیشتری برخوردارند.
هدف این پژوهش، تدوین الگویی جامع و سازگار با شرایط سازمانهای داخلی برای سنجش بهرهوری کارکنان و اولویتبندی شاخصهای الگو در راستای اهداف استراتژیک دانشگاه صنعتی سجاد مشهد میباشد. برای اینمنظور ابتدا با استفاده از نظر خبرگان در زمینه بهرهوری نیروی انسانی، الگو مورد نظر با عنوان "الگوی جامع 5 عاملی بهرهوری نیروی انسانی" تدوین و سپس با استفاده از پرسشنامه محققساخته، سطح شاخصهای ذکر شده در الگو در بین کارکنان دانشگاه سنجیده میشود. در نهایت برای اولویتبندی شاخصها از روش تحلیل شبکهای (ANP) استفاده میشود.
تحلیل دادههای پرسشنامهها نشان داد که از بین 19 شاخص بررسی شده، 7 شاخص آموزش و توانمندسازی، ارتقاء شغلی، بازخور، انگیزش، جایگاه شغل، قوانین و مقررات بالاسری و خلاقیت و نوآوری از نظر کارکنان دانشگاه دارای میانگینی پایینتر از نمره متوسط بودند. در بین شاخصهای مورد بررسی، از نظر مدیران و صاحبنظران، شاخصهای رهبری، آموزش و توانمندسازی و رقابت سازمانی به ترتیب بالاترین اولویت و شاخصهای چالش شغلی، وضعیت جسمانی و روحی و نگرش پایینترین اولویت را در بین شاخصها داشتند. بنابراین مدیران دانشگاه میتوانند با تقویت شاخصهایی که اولویت بالاتری دارند باعث سرعت بخشیدن به تحقق اهداف استراتژیک دانشگاه شوند.
کلمات کلیدی: بهرهوری نیروی انسانی- دانشگاه صنعتی سجاد -روش تحلیل شبکهای (ANP)- اولویتبندی- اهداف استراتژیک