بررسی سطح عملکرد سازه های فولادی نامنظم هندسی در پلان تحت اثر زلزله نزدیک گسل
تکرار نام مولف :
وحید غلامی
سال نشر :
1395
یادداشت
چکیده
در تدوین آییننامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله، استاندارد 2800، ضوابط و مقرراتی برای طرح و اجرای ساختمانها در برابر اثرهای ناشی از زلزله در نظر گرفته شده که با رعایت این ضوابط انتظار میرود اهداف ارائه شده در این آییننامه تأمین گردند. اما در زمینه تأمین اهداف عملکردی که این استاندارد مدنظر قرار داده و وضعیت سطح عملکردی و میزان خسارتی که ساختمانها در حین وقوع زمینلرزههای مختلف ممکن است از خود نشان دهند، ابهاماتی وجود دارد.
در این تحقیق سعی شده است با استفاده از اصول مهندسی زلزله بر اساس عملکرد و ضوابط دستورالعمل بهسازی ایران به رفع این ابهامات برای سازههای نامنظم درپلان که تحت زلزلههای نزدیک گسل قرار میگیرند، پرداخته شود. برای این منظور از 2 پلان متفاوت که دارای نامنظمی در پلان هستند، استفاده شده است.برای هر یک از پلان¬ها مدل-هایی با تعداد طبقات 5، 10 و 15 که دارای سیستم باربر جانبی قاب خمشی متوسط هستند¬، در نظر گرفته شده و سپس بر اساس ضوابط استاندارد 2800 برای زمین¬لرزه طرح، طراحی شده¬اند. در این مرحله برای تحلیل مدل¬ها از روش¬های غیرخطی استاتیکی و تاریخچه زمانی استفاده شده است. شتاب¬نگاشت¬های انتخابی از نوع نزدیک گسل می-باشند. نتایج موردنظر در این تحلیل¬ها شامل نسبت تغییرمکان طبقات¬، وضعیت مفاصل پلاستیک تشکیل شده ونمودارهای نیرو-تغییرمکان میباشد. این نتایج با معیارهای پذیرش مقایسه شده و سطح عملکرد ساختمان و هر یک از اجزای آن تعیین شده است.
به طور کلی نتایج حاکی از این است که برای کلیه ساختمان¬های مورد مطالعه تحت اثر زمینلرزه طرح¬، سطح عملکرد آستانه فروریزش و در بعضی از مدل¬ها سطح عملکرد فراتر از آستانه فروریزش پیش¬بینی می¬گردد. این نتیجه در برخی موارد با هدف پیش¬بینی شده در استاندارد 2800 مبنی بر تأمین سطح عملکرد ایمنی جانی در ساختمان-های تحت زمین¬لرزه طرح مطابقت ندارد.
اما برای دستیابی به سطوح عملکردی پیش¬بینی شده، باید ضوابطی در استاندارد 2800 به منظور در نظر گرفتن اثرات زلزله نزدیک گسل تعیین شود که با لحاظ کردن این ضوابط در طراحی سازه¬هایی که در این ناحیه قرار می¬گیرند، بتوان شاهد تأمین سطح عملکرد ایمنی جانی با حاشیه اطمینان بالا برای سازه¬ها بود