تدوین، ارزیابی و اولویت بندی استراتژی های شهر و شهرداری با به کارگیری مدل SWOT و روش های تصمیمگیری چندشاخصه در محیط فازی (به همراه مطالعه موردی) (1396) / جباری قلعه خاکی ، محمد، نویسنده
تدوین، ارزیابی و اولویت بندی استراتژی های شهر و شهرداری با به کارگیری مدل SWOT و روش های تصمیمگیری چندشاخصه در محیط فازی (به همراه مطالعه موردی)
تکرار نام مولف :
محمد جباری قلعه خاکی
سال نشر :
1396
صفحه شمار:
147ص
یادداشت
چکیده
برای آنکه سازمان بداند به کجا خواهد رفت باید بداند اکنون دقیقاً کجا قرار گرفته است. پس از آن باید آنچه میخواهد باشد را به درستی تعریف کرده و چگونگی رسیدن به آن جایگاه را مشخص کند. اهمیت برنامه ریزی (از سطح بلندمدت تا کوتاه¬مدت) به لحاظ تأثیری که بر ساماندهی فعالیتها، هزینهکردها و افزایش بهرهوری سازمانی ایفا میکند روشن است. اما بنا به دلایل مختلف از جمله عدم تهیه برنامهها به صورت استراتژیک و عدم ارتباط برنامههای بلندمدت با برنامه¬های کوتاه¬مدت، برنامه¬های شهرداری¬ها با کاستی¬های عدیده¬ای مواجه است. از طرف دیگر با مطرح شدن مباحث جدید در حوزه برنامه¬ریزی شهری در دهه اخیر، دستورالعمل قبلی در زمینه برنامه میان مدت شهرداری نیازمند تقویت بود؛ به گونه ای که منجر به تهیه برنامه ای با رویکرد استراتژیک برای توسعه شهر به طور عام و حصول نتایج عملیاتی برای شهرداری به طور خاص گردد.
هدف این پژوهش تهیه برنامه استراتژیک شهر و شهرداری تایباد در مقیاس زمانی 20 ساله که مخاطب آن، موجودیت شهر در کلیت آن است؛ فارغ از این که هر یک از پیشنهادها و اقدامات مورد نیاز توسط کدام دستگاه اجرایی (شهرداری یا غیر آن) انجام می شود. فنون و روش¬های متعددی برای تدوین برنامه استراتژیک توسعه شهری وجود دارد که هر یک می تواند در تنظیم این بخش مورد استفاده قرار گیرد لیکن در این پژوهش از ابزار SWOT، استفاده شده¬است. برنامه استراتژیک شهر تایباد، با طی مراحل چشم اندازسازی و تحلیل شرایط استراتژیک شهر با مشارکت کلیه ذینفعان به ویژه نمایندگان دستگاه های دخیل در امور مرتبط با مدیریت شهری در کنار استفاده از نظر شهروندان و تشکل های محلی، به گزاره های مشخصی به عنوان «چشم انداز»، «استراتژی های توسعه شهر» و «سیاست های اجرایی» می رسد که هدف آن پاسخگویی به چالش های آتی توسعه شهر، حل مسائل کلیدی و روشن کردن افق 20 ساله توسعه آینده شهر است. جهت انجام پژوهش، از مدل برنامه¬ریزی استراتژیک دیوید، که مناسب برای سازمان¬های دولتی و غیرانتفاعی می¬باشد، استفاده شده¬است. سپس با تجزیه و تحلیل محیط درونی و بیرونی، نقاط قوت و ضعف، فرصت¬ها و تهدیدها شناسایی شده و ماتریس SWOT تشکیل شد. پس از تشکیل ماتریس SWOT چهار نوع استراتژی ST، WO، SO و WT مشخص شد. ساختار شبکه ای ANP با در نظر گرفتن عوامل SWOT و روابط درونی سطوح تشکیل شد. سپس با از مقایسات زوجی فازی و تکنیک DEMATEL فازی به ترتیب جهت تشخیص روابط بین و درون سطحی ساختار شبکه ای مورد نظر استفاده شد. در ادامه با طی مراحل ANP فازی تشریح شده در پژوهش، استراتژی های شهر و شهرداری تایباد ارزیابی و اولویت بندی شدند. در نهایت استراتژی «افزایش مشارکت فعال شهروندی در اداره شهر» با وزن 0.0726 به عنوان بالاترین اولویت تعیین شده که نماینده بسیار از استراتژی های مطرح شده در بند های دیگر می باشد و ابعاد وسیعی از آنها را به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر خود قرار می دهد.
واژه های کلیدی:
برنامه ریزی استراتژیک، شهر و شهرداری، SWOT، تصمیم گیری چندشاخصه، FDEMATEL، FANP