ارائه مدل دو هدفه برای تعیین بهترین اقدامات پاسخ به ریسک پروژه با توجه به روابط متقابل ریسکها و با استفاده از رویکرد تصمیمگیری چند معیاره (مطالعه موردی : طرح جداسازی آب شرب از سایر مصارف منطقه ثامن مشهد) (1397) / کیانی ، عاطفه، نویسنده
ارائه مدل دو هدفه برای تعیین بهترین اقدامات پاسخ به ریسک پروژه با توجه به روابط متقابل ریسکها و با استفاده از رویکرد تصمیمگیری چند معیاره (مطالعه موردی : طرح جداسازی آب شرب از سایر مصارف منطقه ثامن مشهد) : عاطفه کیانی
سال نشر :
1397
صفحه شمار:
157 ص
یادداشت
چکیده
مدیریت ریسک پروژه یکی از بخشهای مهم و تأثیرگذار مدیریت پروژه میباشد که سعی در به حداقل رساندن اثر ریسکهای منفی (تهدید) و حداکثرسازی اثر ریسکهای مثبت (فرصت) دارد. به طور کلی مدیریت ریسک پروژه شامل سه فاز شناسایی ریسک، ارزیابی ریسک و پاسخ به ریسک است.
در تجزیه و تحلیل پاسخ به ریسک، برای انتخاب استراتژی های پاسخ، ریسکها مستقل از هم در نظر گرفته می شوند، در صورتی که ریسکها معمولا به هم وابسته اند و متقابلا روی هم اثر میگذارند. اثرات متقابل باعث پیچیدهتر شدن پروژهها می شود. بنابراین اگر اثرات متقابل ریسکها به نحو احسن مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد، فرایند تصمیم گیری برای پاسخ به ریسک موثرتر واقع خواهد شد.
در این پژوهش یک مدل دو هدفه برای تعیین بهترین اقدامات پاسخ به ریسکهای اصلی پروژه با توجه به روابط متقابل ریسکها و با استفاده از رویکرد تصمیمگیری چند معیاره پیشنهاد شده است که هدف آن افزایش سطح کیفی مورد انتظار و کاهش هزینه پاسخگویی، با در نظر گرفتن روابط متقابل بین ریسکها و در نظر گرفتن سایر معیارهای اثرگذار در پروژه می باشد. در واقع معیارهای اثرگذار هم در وزندهی ریسکها و هم در بخش پاسخگویی در نظر گرفته شده است.
در نهایت در مطالعه موردی طرح جداسازی آب شرب از سایر مصارف منطقه ثامن مشهد، 12 ریسک اصلی با روش ماتریس احتمال و تاثیر شناسایی شده و با توجه به روابط متقابل بین ریسکها و وزن دهی به آن ها و در نظر گرفتن سایر معیارها با روش ANP انجام شده است سپس با حل مدل بهینه سازی از 25 پاسخ ریسک، 13 پاسخ برای 7 ریسک انتخاب شده و در نهایت با روش TOPSIS، پاسخها برای هر ریسک اولویت بندی شدند.
نتایج بدست آمده از حل مدل عدد صحیح، 7 ریسک اصلی می باشند که عبارتند از: آلودگی منبع آب، احتمال استفاده از ظروف نامناسب، احتمال خرابی شیرآلات و کمبود آب در زمان پیک و قطعی آب، تحمیل هزینه اضافی به خانوارها، احتمال برداشت اضافه آب و استفاده نادرست از آبهای ذخیره شده، عدم استقرار ایستگاه در مناطق مناسب، توسعه مشاغل جدید در حوزه حمل و نقل و تولید و نمایندگی(فرصت).
کلمات کلیدی: پاسخگویی ریسک، مدل بهینه سازی، روابط متقابل، روش ANP ، اولویت بندی با TOPSIS